Bonderepræsentanternes ekstraordinære alrussiske sovjetkongres

10.-25. november (23. nov.-8. dec.) 1917


Oversat til dansk af Annedorte Dalsgaard.

Fra Lenin: Udvalgte værker, bind 10, s. 52-58, Forlaget Tiden, København 1983.

Overført til internet af Jørn Andersen for Marxisme Online, 26. dec. 2008


Bonderepræsentanternes ekstraordinære alrussiske sovjetkongres blev indkaldt efter en beslutning fra den alrussiske centrale eksekutiv-komité og foregik 10.-25. november (23. november-8. december) 1917 i Petrograd. De højre-socialrevolutionære kæmpede desperat mod bolsjevikkerne og søgte at bringe dem i modsætningsforhold til bonderepræsentanterne. Det lykkedes dem ikke. Det bolsjevikiske parti afslørede fuldstændigt de højre-socialrevolutionære som forrædere over for de arbejdende bønders interesser. Bondekongressen godkendte sovjetregeringens dekreter og politik og udtalte sig til gunst for en sammenslutning af bonderepræsentanternes sovjetter med arbejder- og soldaterrepræsentanternes sovjetter.

 

1. Erklæring rettet til den bolsjevikiske fraktion på bonderepræsentanternes ekstraordinære alrussiske sovjetkongres

2. Tale om agrarspørgsmålet 14. november

3. Resolutionsudkast

4. Tale i anledning af en erklæring fra en repræsentant for Viksjel 18. november

5. Slutord til agrarspørgsmålet 18. november 1917


Sidst opdateret 26.12.2008