Frankrig 1995:
Den varme december

Chris Harman (1996)


Pjecen er udgivet i november 1997 af Internationale Socialisters Forlag. ISBN 87-7262-008-0
Oversat af Jørn Andersen fra Chris Harman: France's Hot December (i International Socialism Journal 70, Spring 1996 – Quarterly Journal of the Socialist Workers Party (Britain).


  [ Koeb pjecen! ]

Pjecen kan købes i hardcopy på Forlaget Modstand.org
43 sider – tilbudspris kr. 20,-.
 

I december 1995 sås det største udbrud af klassekamp i Frankrig i et kvart århundrede. 2 millioner arbejdere i den offentlige sektor gik i strejke over en periode på tre en halv uge.

Strejkerne satte en stopper for den borgerlige Juppé-regerings nedskæringsplaner. De rystede de franske magthavere – men gav franske arbejdere ny selvtillid.

I tiden efter december-strejkerne brugte de bl.a. selvtilliden til at gå til modangreb mod Le Pens nazister i Front National – hvis fremgang før så ud til at være uovervindelig.

Strejkerne banede ligeledes vejen for Jospins jordskredssejr ved valget i juni 1997. Og magthavere over hele Europa måtte indse, at deres planer om `et bossernes Europa´ kunne risikere at møde uventet modstand.

Frankrigs varme december er det hidtil mest inspirerende udtryk for det skift, der foregår i disse år på den politiske scene. Et skift, som giver nye muligheder for socialister.

Chris Harmans lille pjece giver et levende indblik i strejkernes dynamik. Dens skarpe analyse peger på, at de modsætninger, der udløste strejkerne, snart kan vise sig i nye kampe.

 

Indhold

Den varme december
Årsager
Juppé's taktik
Reaktionen
Forskellige slags massestrejker
Fagforeningerne, gulvplansaktivisme og
   dynamikken i de franske strejker
Radikaliseringen af arbejdere
Kim til kontrol fra gulvet
Fagforeningslederne slår bremsen i
Den private sektor
Studenterbevægelsen
Forhandlinger
Politik
Efter strejkerne
Noter

Sidst opdateret 31.7.2008