Krise, boom og revolution

Leon Trotskij


Udgivet på dansk i International Socialisme – Politiske arbejdstekster, nr. 14: Opgang og nedgang i klassekampen, oktober 1991. Artiklerne findes på engelsk i International Socialism Journal 2:20, Summer 1983.

Overført til Internet af Jørn Andersen for Marxisme Online, 1997.


Trotskij skrev de to første af disse artikler i 1921, da den revolutionære bølge fra 1917 begyndte at aftage, og hvor der begyndte at komme gang i kapitalismens økonomiske hjul igen. Artiklerne var sammen med argumenterne omkring øenhedsfrontenø vigtige for at orientere den revolutionære bevægelse mod et lidt mere langsigtet perspektiv end det perspektiv om revolution her og nu, der havde været i årene med revolutionært opsving over Europa. Den sidste artikel handler om konsekvenserne af det begyndende opsving i 1932 efter Wall Street-krakket i 1929.

Artiklerne handler om, hvordan op- og nedgang i den kapitalistiske økonomi påvirker arbejderklassens evne til at slås.

Marxister beskyldes ofte – fejlagtigt – for at ønske så dyb en krise som muligt, for “så vil arbejderne gøre oprør”. Trotskij viser i disse artikler, at forholdene ikke er så enkle. En dyb krise kan udløse et oprør, men den kan også føre til afmagt p.g.a. stigende arbejdsløshed og social elendighed. Et frygteligt eksempel er de millioner af sultende i Centralafrika. Eller tættere på: Nedgangen i arbejderklassens kampe i de vestlige lande, da arbejdsløsheden eksploderede i midten af 1970’erne.

Tilsvarende kan et opsving i økonomien betyde ny tiltro til systemet, men det kan også betyde forøget selvtillid på arbejdspladserne p.g.a. faldende arbejdsløshed. Det har uden tvivl været en vigtig faktor i det stigende kampniveau i bl.a. Danmark siden 1992, at arbejdsløsheden på det tidspunkt begyndte at falde.

Arbejdere er ikke mekaniske nikkedukker. Kampniveauet er ikke blot afhængig af økonomien, men i – mindst – lige så høj grad af den politiske situation.

 

Indhold

Krise, boom og revolution (1921)

Tidevande (1921)
OBS: Fuldstændig oversættelse.
(oprindelig, ufuldstændig oversættelse)

Den eneste vej (1932)

Noter


Sidst opdateret 11.1.2010