Aldrig mere fascisme!

Colin Sparks (1980)

 

Litteraturliste

Der findes en enorm mængde af bøger om fascismen, ikke mindst om den tyske fascisme, som er blevet springbrættet for mange akademiske karrierer. Denne liste er på ingen måde komplet. Jeg har koncentreret mig om de bøger skrevet af marxistiske forfattere, der forekommer mig at være til størst nytte. Jeg har medtaget nogle bøger af borgerlige skribenter, som er lette at få fat i eller har pointer, som jeg ikke kender nogle gode marxistiske værker om.

 

1. Generelle værker

Daniel Guerin: Fascism and Big Business er en af de bedste tilgængelige beskrivelser, selv om den blev skrevet for længe siden.

M. Vajda: Fascism as Mass Movement prøver at analysere fascismens appel og grundene til, at de kunne erobre magten. Jeg finder den ikke særlig overbevisende.

N. Poulantzas: Fascism and Dictatorship prøver at analysere fascismens fremvækst og karakteren af dens herredømme. Det er en meget svær og uklar bog, der ikke giver megen mening; men den indeholder en del interessant materiale.

W. Laqueur: Fascism er en nyere og vidtfavnende samling af borgerlige tanker om fascismen.

 

2. Komintern og fascismen

Leon Trotsky: The Struggle Against Fascism in Germany er grundlæggende læsning. En stor del af teksterne herfra findes også i: Leon Trotsky: Fascism, Stalinism and the United Front (Bookmarks 1989).
På dansk findes kortere uddrag af de vigtigste tekster i: Leon Trotskij: Hvad er fascisme og hvordan kan den bekæmpes, Socialistisk Arbejderforlag 1993.

Leon Trotsky: Revolution and Counter-Revolution in Spain er grundlæggende læsning. (Se også: The Spanish Revolution (1931-39)).

Leon Trotsky: Whither France? er grundlæggende læsning.

F. Claudin: Krisen i den kommunistiske verdensbevægelse. Fra Komintern til Kominform. Bind 1. Er skrevet af en tidligere leder af det spanske kommunistparti. Han er ikke revolutionær, men hans beskrivelser af Tyskland og Spanien ligger tæt op ad Trotskijs.

R. Palme Dutt: Fascism and Social Revolution er skrevet i Kominterns ‘tredje periode’ (ultra-venstre-perioden) og er et glimrende stykke propaganda for Kominterns sindssyge politik.

G. Dimitrov: Fascismen er fjenden (Forlaget Tiden, Kbh. 1972) er en tale på den 7. verdenskongres, hvor Komintern vedtog Folkefrontslinien, og er ligeledes et glimrende stykke propaganda for Kominterns sindssyge politik. [Engelsk: The Fascist Offensive and the Tasks of the Communist International in the Struggle of the Working Class against Fascism]

J. Degras: The Communist International er et 3-binds værk med en samling af dokumenter, der indeholder de fleste af Kominterns større politiske erklæringer om fascismen.

 

3. Italien

A. Tasca: The Rise of Italian Fascism er den bedste generelle bog, jeg kender, men den er svær at få fat i. Er også udgivet under navnet Rossi.

A. Gramsci: Fængselsoptegnelser (Museum Tusculanums Forlag, Kbh. 1991), Prison Notebooks og Selections from Political Writings 1921-26 indeholder analyser af fascismen.

 

4. Tyskland

R. Black: Fascism in Germany er et detaljeret 2-binds studie af spørgsmålet. Den er meget sekterisk med konstante angreb på WRP (Workers Revolutionary Party; o.a.) o. lign.; men på trods af det er det en interessant bog.

K. Bracher: The German Dictatorship er standardværket inden for borgerlig lærdom om spørgsmålet.
(På danske biblioteker er det måske nemmere at få fat i den tyske originaludgave: K. D. Bracher: Die Deutsche Diktatur. Entstehung, Struktur, Folgen des Nationalsozialismus. Köln, 1969.)

W. Shirer: Det tredje riges storhed og fald. Det nazistiske Tysklands historie. Bind 1-4, ill. (Berlingske, Kbh., 1962) er en levende beskrivelse af en borgerlig journalist.

A. Bullock: Hitler. Tyrannen og tyranniet. Bind 1-3 (Fremad, Kbh., 1966) er den mest lettilgængelige biografi, selv om den nu er lidt forældet og meget mærket af borgerlig lærdom.

C. Heiden: Hitler er endnu mere forældet, men ret interessant.

W. Reich: Fascismens massepsykologi (Rhodos, Kbh., 1974) er den mest kendte beskrivelse af fascismens psykologi.

A. Schweitzer: Big Business and the Third Reich beretter i detaljer om, hvordan nazisterne ikke gennemførte deres program for småkapitalisterne. Den indeholder meget opstyltet sprog.

E. Anderson: Hammer or Anvil er en historie om den tyske arbejderbevægelse under Weimar og under Hitler skrevet ud fra en 'centristisk' holdning.

H. Bleuel: Strength through Joy er den mest lettilgængelige beretning om nazisterne politik på seksuelle spørgsmål.

 

5. Spanien

P. Broué og E. Témime: Revolution and Civil War in Spain er en fremragende historie om begivenhederne.

H. Thomas: Den spanske borgerkrig. Bind 1-2 (Fremad, Kbh., 1962) er standardværket indenfor borgerlig historieskrivning.

F. Morrow: Revolution and Counter Revolution in Spain er en samtidig beretning skrevet af en trotskistisk journalist. (Findes også i en svensk udgave, der hedder nogenlunde det samme bare på svensk).

G. Orwell: Hyldest til Catalonien (på dansk i flere udgaver, bl.a. Gyldendal Paperbacks, Kbh., 1984) er en personlig beretning fra en POUM-sympatisør. Da Orwell vendte tilbage til Storbritannien blev hans projekterede bog nægtet udgivelse af Left Book Club, før han havde skrevet en eneste side. Historien og korrespondancen findes i første bind af Collected Letters and Journalism.

 

6. Storbritannien

R. Benewick: The Fascist Movement in Britain er standardværket (selv om det ikke er særligt godt) om British Union of Fascists' historie.

M. Walker: The National Front er standardværket (selv om det ikke er særligt godt) om National Front's historie.

P. Piratin: Our Flag Stays Red er en meget partisk beretning om kampen mod Mosley af en ledende deltager.

J. Jacobs: Out of the Ghetto er en anden, mere venstreorienteret, der bør læses som korrektiv til Piratin.

 


 

Ud over Sparks’ litteratur kan nævnes:

Chris Bambery: Nazierne kan stoppes (Internationale Socialisters Forlag 1993). Letlæst pjece, som fører denne bogs argumenter up to date.

Charlie Hore: Spanien 1936 – Folkefront eller arbejdermagt? (Internationale Socialisters Forlag 1988). Letlæst pjece om hvorfor revolutionen i 1936 mislykkedes.

Leon Trotskij: Læren fra Spanien. Den sidste advarsel. Endnu ikke udgivet på dansk, men kan læses online.
Indeholder en artkel fra samlingen af Trotskijs skrifter om den spanske revolution:
Leon Trotsky: The Spanish Revolution (1931-39) (Pathfinder, New York 1973).

Povl E. Nørager: Kan det ske igen? (Udg. af Folkebevægelsen mod nazisme og Forlaget Tommeliden, 1988). Indeholder en del oplysninger om de danske nazister i DNSB. Argumentationen er dog – mildt sagt – meget præget af borgerlig tankegang.

Anders Schou: Nazisterne i Danmark, i tidsskriftet International Socialisme nr. 3, 1992.

I kapitel 7 refereres der til, at historien om begivenhederne i Cable Street ofte er blevet fortalt. Det var nok rigtigt i Storbritannien, da bogen udkom. For et kort referat, se f.eks. Socialist Worker Review 91, October 1986.

Foreningen Demos udgiver løbende nyhedsbreve, som hovedsageligt handler om de danske og internationale højrekræfter. Abonnement p.t. 100 kr. pr. år (6 numre). Endvidere sælger og udlejer de videofilm og diasserier om emnet samt stiller foredragsholdere til rådighed.
Kontakt: Foreningen Demos, Postboks 1110, 1009 København K., tlf. 35 35 12 12, giro 5 68 61 64.

 

Se også Forlaget Modstand.orgs katalog – specielt afsnittet om Nazisme og racisme.

 


Sidst opdateret 22.11.2011