Revolution

Artikler om parti, klassekamp og kvindekamp

Marie Nielsen

 


Denne samling er udvalgt og kommenteret af Morten Thing.
Udgivet 1975 på forlaget Tiderne Skifter.


 

Marie Nielsen levede fra 1875 til 1951. Hun var revolutionær socialist og spillede en vigtig rolle først på Socialdemokratiets venstrefløj og siden i den heftige periode som fulgte umiddelbart efter den russiske revolution i 1917.

Revolutionen i Rusland virkede over hele verden som inspiration til, at arbejdere – også i Danmark – begyndte at se en vej ud af kapitalismens skalten og valten med deres liv. En stor del af artiklerne i bogen handler om denne spændende del af dansk arbejderhistorie.

Perioden betød også, at der nu blev dannet revolutionære socialistiske partier, der kunne udfordre Socialdemokratiets dominans i arbejderbevægelsen. Marie Nielsen spillede en vigtig rolle i denne proces, der gennem forskellige partidannelser i 1920 førte til dannelsen af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP).

Marie Nielsen var en af de få, der nægtede at anerkende staliniseringen af de kommunistiske partier fra midten af 1920'erne. Især markerede hun sig omkring kvinders rettigheder og retten til abort samt i forsvaret af Trotskij og hans politik mod stalinismen.

Marie Nielsen blev 3 gange ekskluderet fra Danmarks Kommunistiske Parti for sin fastholden ved marxistiske standpunkter – senest i 1936.

Se mere i Morten Things indledning der er formet som en kort biografi over Marie Nielsens liv.

Se også Marie Nielsens: Kampen om Trotskij.

 

Indhold

Samlet oversigt over bogens artikler

Marie Nielsen – introduktion af Morten Thing

Indledning – en kort biografi af Morten Thing

 


Sidst opdateret 5.6.00