Spanien 1936

Folkefront eller arbejdermagt?

Charlie Hore (1986)

Forslag til videre læsning

Denne pjece bygger i vid udstrækning på tre værker, som det anbefales stærkt at læse af alle, som ønsker at vide mere om den spanske revolution. George Orwells Hyldest til Catalonien (Gyldendal 1975; Gyldendals Paperbacks 1983) er en øjenvidneskildring af revolutionen i Catalonien, af livet i militserne, og af maj-opstanden i Barcelona. Fattig på politisk analyse, men er ikke desto mindre grundlæggende læsning.

Felix Morrows Revolution and Counter-revolution in Spain (New York 1974; London, New Park Publ. 1976 ” findes også i svensk udgave: Spanien 1931-37: Revolution och kontrarevolution, Stockholm, Bokförlaget Röda Rummet 1976) blev skrevet, mens begivenhederne i Spanien udviklede sig, og gengiver meget godt tempoet og mulighederne for revolution. Selv om den på nogle områder er forældet, er denne bog stadig den grundlæggende revolutionære analyse af Spanien.

Ronald Fraser’s Blood of Spain (New York, Pantheon Books 1979; London, Allan Lane 1981) er resultatet af mange års research og interviews med hundredvis af overlevende fra alle sider i borgerkrigen. Det er et fascinerende, fortællende værk, men er samtidig en storslået analyse af revolutionen; spænder meget videre end både Orwell og Morrow. Den bedste bog på markedet om Spanien.

Af øvrige bøger ser Broué og Témines The revolution and the civil war in Spain (London, Faber and Faber 1972) på revolutionen i krigens sammenhæng, hvilket forfatterne ser som det vigtigste aspekt. Bogen har ikke desto mindre relevante ting at fortælle om baggrunden for revolutionen. En anden bog, som også gør dette, er Gerald Brennans The Spanish Labyrinth, som fortæller Spaniens historie fra 1874 med en mængde af detaljer om arbejderklassens og bøndernes levevilkår. Leon Trotskijs The Spanish Revolution 1931-39 (New York, Pathfinder Press 1974) indeholder alle Trotskijs artikler om Spanien i den pågældende periode og er grundlæggende for enhver, som ønsker at forstå perioden til bunds. (En af de større artikler, Læren af Spanien ” den sidste advarsel, er oversat til dansk.). Ronald Frasers In Hiding (London, 1982) bruger teknikken fra Blood of Spain på et mere begrænset emne: om borgmesteren i en by på sydkysten, som skjulte sig i 30 år på et loftsværelse efter Francos sejr. Af de mange borgerlige fortællinger om perioden er Hugh Thomas’ Den spanske borgerkrig (København 1962) den absolut mest brugbare.

Af skønlitterære fortællinger om begivenhederne i Spanien bruger de fleste simpelthen borgerkrigen som kulisse og ignorerer fuldstændig revolutionen. Hemingways Hvem ringer klokkerne for (København, Schultz 1941; samt flere senere udgaver) er den værste.

To skønlitterære værker kan dog anbefales: Arturo Bareas selvbiografiske trilogi Smedjen, Den blodige vej og Opgøret (Schultz 1947; Gyldendal 1964; Gyldendals Paperbacks 1979), samt Albert Petersens Aldrig forgæves (Århus, Modtryk 1982).

På dansk findes desuden en del andre bøger om den spanske borgerkrig. Venstrefløjens udgivelser er samlet i en lille bibliografi, der dækker udgivelser fra samtiden (bøger, pjecer og artikler), udgivelser efter borgerkrigen samt specialer: Bibliografi over dansksproget litteratur om den spanske borgerkrig, udarbejdet af Hannah Lindén (i: Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv: Årsskrift 1985, s. 8-12, København, ABA 1986).

 

Siden pjecens udgivelse har Ken Loach lavet filmen Land and Freedom (1995) om den spanske revolution. (Omtale på WikiPedia.) Den er inspireret af bl.a. Orwells bog og kan varmt anbefales.

Andy Durgans lille bog The Spanish Civil War (2007) er et glimrende sted at fortsætte efter den pjece. Andy Durgan var historisk rådgiver på filmen Land and Freedom.

Se også arkivside på socialister.dk med artikler om den spanske revolution og borgerkrig.


Sidst opdateret 14.5.2010